GİMDES’İN HELAL VE TAYYİB SERTİFİKALAMA SÜRECİ
İster tüketici kesinden olsun, ister sertifika almak isteyen üretici kesiminden olsum, GİMDES Sertifikalama çalışmalarını nasıl yürütüyor diye sorulara muhatap oluyoruz. Burada kısaca bu sorulara cevaplarımız yer alıyor.
1. Helal sertifikama sürecinin adım adım işleyişi?
Helal ve tayyib sertifika almak isteyen firma www.gimdes.org sitesinde bulunan başvuru formunu eksiksiz olarak doldurup GİMDES’e yollar. Başvurusu GİMDES tarafından incelenen firmanın üretiminin ve sisteminin GİMDES standardını ve GİMDES prosedürlerini sağlayıp sağlamadığı GİMDES’in yetkilileri tarafından kontrol edilir. Yapılan kontrol sonucu GİMDES’in yetkilileri tarafından firmaya bir yol haritası çizilir. Firmanın onaylaması halinde sözleşme hazırlanır ve karşılıklı olarak imzalanır. Firma, Helal Güvence Sistemini kurup, yol haritasına göre gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra denetim için gün tayin edilir. Denetim GİMDES’in atayacağı başdenetçi ve denetçiler tarafından gerçekleştirilir.
2. Helal sertifikasyon ücretlendirmesi nasıl oluyor ve süresi hakkında bilgi?
Helal ve Tayyib sertifika ücretlendirme çalışması ürün bazlı olarak değil genel bir fiyatlandırma yapılarak hazırlanmaktadır. Hammaddelerdeki risk durumuna göre fiyat verilmektedir. Sertifikalama ön ödeme ücreti denetimden 1 hafta önce alınmakta kalan ücret ise sertifikanın basımından sonra istenmektedir.
Hizmet programı içerisinde aşağıdaki maddeler yer almaktadır:
Helal Güvence Sisteminin (HGS) firmada oluşturulması amacıyla yapılacak eğitim programı,
Belgeleme denetimi,
Sertifikalama çalışmaları,
3 kez yapılacak olan habersiz ara denetimler,
Helal Güvence Sistemi (HGS) çerçevesinde firmadan her ay belge/doküman talebi ve firmanın aylık kontrolü vs.
Ürünlerden rastgele alınan nümunelerin akredite bir laboratuarda tahlillerinin yaptırlması
Kesimhanelerde zorunlu tutulan kamera sistemi ile merkezimiz 24 saat kesimi denetlemektedir