GÜNEY KORE’DEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ GİMDES’İ ZİYARET ETTİ
GÜNEY KORE’DEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ GİMDES’İ ZİYARET ETTİ
Son Ji-won ve Ekip arkadaşları Kore Sun Moon Üniversitesi öğrencileri olarak İslam Kültürü ve Helal Gıda konularında çalışmalar yürütmek için Türkiye’ye ve özellikle GİMDES’e geldiler.
İslam kültürünü daha yakından tanımak ve Helal sertifikalandırma çalışmaları hakkında doğru bilgileri kaynağından öğrenmek için GİMDES’i ziyaret ettiler.
Tanışma faslında bir sorumuz üzerine Müslüman olmadıklarını ve Üniversitede Ekonomi Fakültesinde öğrenci olduklarını belirttiler.
Sorularını arka arkaya sıraladılar:
Helal nedir?, Helal sertifikalama standardı nedir? Önde gelen Malezya, Endonezya, Türkiye gibi ülkelerin neden farklı standartları ve bu standartlara bağlı farklı Sertifikalama uygulamaları var.? Gayrimüslimler neden Helal sertifikalama yapamazlar? Helal sertifikalama potansiyeli ne kadardır? Gayrimüslim devletler, firmalar Helal ürün üretemezler mi?
Bu sorulara GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER cevap vermek üzere söz aldı.
“Öncelikle 20 yıl Yüksek Okulda, yüzlerce öğrenciye hocalık yapmış biri olarak, bu sorulara doğru cevaplar aramak için Güney Kore’den kalkıp buralara kadar gelmeniz hususunda sizi tebrik ediyorum.
Sorularınızın ana odak noktası olan Helale gelmeden önce bütün dünya için bir sosyoekonomik tespit yapmak istiyorum. Yaklaşık yüz yıl öncesine kadar insanlar lokal devlet düzenleri içerisinde inançlarına, sağlıklarına uygun bir düzen içerisinde üretiyor, tüketiyor ve yaşam düzenini sürdürüyordu.
Geçtiğimiz yüzyılın başlarında çeşitli devletlerden oluşmuş, emperyalist düşüncelere sahip bir topluluk güç kazanarak dünyayı dizayn etmeye kalkıştı. Ekonomik gücü elinde tutmak için de başta gıda ürünlerinin üretim sistemlerini, üretim proseslerini, dağıtım yollarını ele geçirerek global bir emir komuta sistemi oluşturdular. Çok geçmeden insanlar bu yeni sistemin hayır getirmediğinin, hastalıkların artığının farkına vardı. Bazı toplumlarda bu sisteme karşı Organik ürün adı ile yeni bir sistemi ileri sürdü, Yahudi toplumu Kosher sertifikasını gündeme getirdi. Sonunda ikinci büyük nüfusa sahip Müslümanlar Helal ürün sistemini yer yer uygulama başladı.
Bunların içerisinde bütün insanları kurtaracak sistem Müslümanların elinde idi. Ancak bu global fırtınada onlar da hafızalarını kısmen yitirmişlerdi. Nihayet 20-30 yıl önce gerçekler hatırlanmaya başlandı.İnsanların Tanrı dedikleri, Rab dedikleri, God dedikleri gerçekte aynı tek olan Allah’tı. O Allah da Son Kitabı‘nda bildirdiği Son Sözü ile her şeyi çözüyordu.
Bakara Suresi 168. Ayette: “Ey insanlar! Bütün yeryüzündeki nimetlerimden Helal olmak, Tayyib olmak şartıyla yiyin. Fakat şeytanın adımlarına uymayın. Çünkü o size belli bir düşmandır”.
Dinli dinsiz, Budist, Hristiyan, Musevi, Müslüman dünyadaki bütün insanları içine alan bir davette Allah, “Helal ve Tayyib nimetlerimden faydalanın” diyor. “Aksine hareket ederseniz şeytanın adımlarına uymuş olursunuz” diyor. Helal nedir biliyoruz. Tayyib, işte bütün insanların dikkat ettiği sağlık, temizlik, kaliteli olma şartlarını sağlayan nimetlerdir. Böylece bütün insanların takip edebileceği tek standart Helal ve Tayyib Standarttır. GİMDES İşte bu standardı uygulamaktadır. Neticede; Başta bütün Müslümanlar ve farklı inançta olan insanların da buluşacağı tek standart Helal ve Tayyib Standarttır. Sadece 2 milyar nüfusa sahip Müslümanların Helal ve Tayyib ürün talebi ise 4 trilyon Dolar civarındadır. Gayrimüslimler de Helal ve Tayyib ürün üretebilir ve satabilir. Ancak bu faaliyetlerini, GİMDES gibi, Müslümanların Helal ve Tayyib Sertifikalama yapan Kurumlarının denetim ve kontrolü altında yapabilirler.
GİMDES Helal ve Tayyib Standarda göre Sertifikalamayı nasıl yapmaktadır sorularına ise GİMDES ARGE Koordinatörü Dr Majid Elhariri açıklayarak görüşme tamamlandı. Güney Koreli öğrenciler uğurlandı.