BAYRAM ŞEKERLERİ, BAYRAM ÇİKOLATALARI, BAYRAM LOKUMLARI, BAYRAM PASTALARI, BAYRAM TATLILARINA DİKKAT
BAYRAM ŞEKERLERİ, BAYRAM ÇİKOLATALARI, BAYRAM LOKUMLARI, BAYRAM PASTALARI, BAYRAM TATLILARINA DİKKAT
Bayrama yaklaştığımız şu günlerde bayram şekerlemeleri yine gündeme oturdu. Kaçak ve ruhsatsız olarak, sağlıksız şartlarda üretilen her türlü Bayram Şekerlemeleri Bayramınızı zehir etmesin. Ramazan Bayramını fırsat bilen kaçak şekerlemeciler, yine sokakları sahte şeker, lokum ve çikolatalarla doldurdu. Ramazan Bayramında diğer dönemlere göre 10 kat artış gösteren şekerleme, lokum çeşitleri, pasta ve baklava satışları, sağlıksız ve ruhsatsız imal edilen ürünleri yeniden gündeme getirdi.
Şekerleme ürünleri alırken nelere dikkat edilmeli?
• Yılda 5000 ton civarında ithal edilen jelatinin büyük çoğunluğunun domuzdan ve helal kesilmemiş sığır ve benzeri hayvanlardan üretilmiş olduğu düşünülürse, şüpheden uzak durmak için jelatinli ürünlerden kaçınılmalıdır. Etiketinde E441 veya jelatin veya jelatin yazan ürünler için biz çok ihtiyatlı olunmasını ve uzak kalınmasını öneriyoruz.
• E120 Karmin boya maddesi ihtiva eden ürünler, hem bilhassa çocukların sağlığı için zararlı, hem de bir böcekten elde edilen katkı maddesi olduğu için dinen mahzurlu olduğu düşünülmelidir.
• E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477 Mono ve Digliserit ve tuzlarını içeren ürünlerde, bu katkı maddesinin hem hayvani yağlardan, hem de bitkisel yağlardan üretildiği dikkate alınmalıdır. Etikette bunun açıkça belirtilmiş olması gerekir. Eğer bitkisel olduğuna emin isek kullanabileceğimizi, aksi halde uzak durmamız gerektiğini bilmeliyiz.
•E920 L-cistein, E921 Cystin Un işleme ajanı. Yufkada, pizzada, börek ve baklavalarda kullanılır. İnsan saçı, çoğunluk domuz olmak üzere hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir. Pratikte ve ticari hayatta kökeni ekseriyetle açıklanmadığı için tümünden kaçınmak görüşündeyiz.
• E950, E951, E952 ve E954 Suni tatlandırıcılar Asesulfam, Aspartam, Sıklamik Asit ve Sakkarinleri ifade eder. Bunlar, gıdalarda ve ilaç sanayiinde tatlandırıcı olarak kullanılırlar; fırınlanmış yiyecekler, dondurulmuş tatlılar, şekerlemeler, mandıra ürünleri, pastalar, farmasotik olarak ağız hijyeni ve son zamanlarda içeceklerde kullanılmaktadır. The Center for Science in the Public Interest (CSPI) yapay tatlandırıcılar aspartam, sakarin ve asesülfam potasyumu en kötü 10 katkı maddesi listesine dahil etmiştir; bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir. İnsanlarda Kanser riskini arttırabilir. Ayrıca çocuklarda ve ceninlerde beyin hasarı oluşturabilmektedir.
• Aşırı sıcağa maruz kalmış ve beyazlaşmış üründen kaçının. Sokakta ve açık ortamda satılan şekerlerden uzak durun. Markasına yatırım yapan güvenilir ürünleri tercih edin. Dükkanın fiziki görünümüne ve temizliğine dikkat edin. Mamulün üretim ve son kullanma tarihlerini kontrol edin. Satış elemanlarının eldiven kullanmasına önem verin. Ambalajındaki içindekiler kısmını dikkatle okuyun ve GİMDES’in web sitesinde yayımlanan katkı maddeleri listesinden, mahiyetini araştırın; şüpheli katkı maddeleri içeren ürünleri almayın.
Bu açıklamalarımızla dahi maalesef olay tamam olmuyor. Bir araştırma gurubunun piyasadaki şekerleme ve pasta ürünlerinde yaptıkları laboratuvar çalışmalarının ortaya çıkardığı sonuçlar, durumun vahametini ortaya koymaya yetmektedir. Araştırmaya göre, 25 şekerleme örneğinin 11’inde izin verilmeyen renklendiricilere rastlanmıştır. Pasta süsleri ve şekerlemeler üzerinde yapılan çalışmalarda ise pasta süslerinin %12,5’unda izin verilen boyaların izin verilen miktarlarında, %59,4‘ünde izin verilen boyaların izin verilen miktarlarının üzerinde, %28,1’inde ise izin verilmeyen boyların kullanıldığı belirlenmiştir. Şekerlemelerde ise uygun renklendirici kullanım oranı %20,8’dir. %64,2’sinde izin verilen miktarın üzerinde, %15’inde ise yasaklanmış boyalar kullanılmıştır.
Şurası asla unutulmamalıdır: Yasaklanan renklendirici maddeler kesinlikle toksik ve kanser yapıcı maddelerdir. İzin verilen renklendiriciler de çok masum değildir; zira bunların belirlenen sınırlarının üstüne çıkıldığı zaman alerjik reaksiyonlar, deri döküntüleri, astım ve hiperaktivite olayları meydana gelebilmektedir. Bütün bu anlatılanlar, üreticilerin ve kontrol mekanizmalarının ne kadar ciddiyetten uzak olduklarını göstermektedir.
Bütün bu olumsuzluklara ek olarak bazı ürünlerde, tüketiciye güven imajı vermek için, sahte GİMDES helal logolu, TSE ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı damgalı etiketlerin basıldığı bilinmektedir. Bunlara da dikkat edilmelidir.
Bu bayram, sahtelerini bir tarafa atalım, gerçek HACCP ve İSO sertifika garantisinin çok üzerinde garanti sağlayan “GİMDES HELAL SERTİFİKA” uygulamalarının önemli bir mesafe katettiği bugün 12000 çeşit ürününün sertifikalı olduğu sevinci içerisinde GİMDES sertifikalı ürünleri bulmanız halinde kendinizi, ailenizi ve çocuklarınızı güvenli Helal ve Tayyib bayram şekerleri ile huzur içinde bulabilirsiniz. Sizler için açılmış HALAL DUNYA MARKETLERİ’nin bir şubesine uğrayabilirseniz daha da huzurlu bayram alışverişlerinizi yapabilirsiniz. “Gıda Terörü”nün bütün olumsuzluklarına rağmen, ağız tadıyla, huzurlu, birlik ve beraberlik duyguları içerisinde, tüm İslam aleminin mutluluğuna vesile olacak bir BAYRAM geçirmemiz dileği ile…
Tüm GİMDES Helal Ve Tayyib Sertifikalı Firmalarımızı görmek isterseniz TIKLAYINIZ…. GİMDES HELAL VE TAYYİB SERTİFİKALI FİRMALARIMIZ
Tüm GİMDES Helal Ve Tayyib Sertifikalı Ürünleri satın almak isterseniz TIKLAYINIZ SERTİFİKALI ÜRÜNLER İÇİN HDM MARKET ŞUBELERİMİZ