6. TEMEL HELAL GIDA EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GİMDES ve GİMDES Gönüllülerinin ortaklaşa düzenlediği 6. Temel Helal Gıda Eğitimi, İstanbul’daki CNR Fuar Merkezi’nde 6 Eylül 2019’da düzenlendi. Sunuculuğunu GİMDES Gönüllü İstanbul Temsilcisi M. Emin Yurtçu’nun yaptığı program, 10.30’da Emre Temuralay’ın Kur’an-ı Kerîm tilâvetiyle başladı. Programda GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, GİMDES Teknik-Bilim Kurulu Üyeleri, Hanımlar Kurulu Üyeleri, GİMDES Gönüllüleri ve misafirlerin hazır bulunduğu gözlendi.

Akabinde GİMDES Gönüllülerini selamlama konuşması yapan GİMDES Gönüllü Başkanı M. Volkan Özkan, katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başladı ve programın hayırlara vesile olmasını diledi. GİMDES Gönüllünün faaliyetlerine ilişkin bilgiler veren Özkan, gerek sosyal medyada gerekse bu tür etkinlikler düzenleyerek insanları bilinçlendirme çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Helal lokma bilincini daha fazla insana aktarabilme adına çalışmalar yapmak gerektiğini ifade ederek gönüllüleri daha aktif olmaya çağırdı.

GİMDES Teknik-Bilim Kurulu Üyesi ve Başdenetçi Mustafa Avcısoy’un “Gıda Katkı Maddeleri” konulu sunumu ile devam etti. Gıdalarda kullanılan katkı maddelerindeki risk unsurlarından söz eden Avcısoy; ekmek mayası, un, bisküvi, kurabiye, çikolata, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, yağlar, baharat, helva, meyve suları vb. gibi ürünlerde kullanılan katkı maddelerine ilişkin bilgi verdi. Avcısoy, örneğin unda hamurun kıvam alması ve daha iyi yoğrulması için enzimlerin kullanıldığını, bunların mutlaka güvenilir bir kurumdan helal sertifikasının sorgulanması gerektiğini ifade etti. Sadece bununla kalmayıp su tutucular, emülgatörler ve koruyucular gibi birçok katkı maddesinin de kullanıldığını belirtti. Bisküvi ve çikolata gibi ürünlerde ise peyniraltı suyu tozu (PAST) kullanılabildiğini, bunun da peynirin elde ediliş tarzı ile irtibatlı olduğunu, eğer peynir helal olduğu kesin bilinmeyen bir kaynaktan elde edildiyse ve kullanılan maya kaynağı bakımından da risk taşıyorsa bisküvi ve çikolata gibi kullanılan tüm ürünlerin de risk taşıyacağını dolayısıyla ürünlerin şüpheli olacağını ifade etti.

Ardından GİMDES Teknik-Bilim Kurulu Üyesi ve Başdenetçi Timuçin Günesen, “Temzilik ve Kozmetik Ürünlerindeki Kritik Kontrol Noktaları” başlıklı sunumunu yaptı. Kozmetiklerdeki risk unsurlarına değinen Günesen; saç boyalarının, kremlerin, vb. şekilde deriye uygulanan oradan da deri altı dokularına ulaşan ve kan yoluyla bütün bedene yayıldığını ifade etti. Ayrıca saç spreyleri ve parfümlerin solunum sistemi yoluyla; rujlar ve sprey tarzında kullanılan bazı parfümlerden sindirim sistemi yoluyla; göz çevresine uygulananlar konjonktiva tarafından emilim yoluyla da bedenin tamamına dağıldığını belirtti. Kozmetik ürünlerinde risk faktörlerinin çok olduğuna dikkat çeken Günesen, örneğin ojenin doğuranlığı azaltıp gebelikte bebek gelişimini olumsuz etkileyebileceğinden söz etti.

Program, soru-cevap bölümüyle devam etti. Konuşmacılara birçok soru yönelten katılımcıların eğitim sonuna kadar salonda olmaları ve eğitime ilgi göstererek dinlemeleri dikkat çekti. Eğitim sonunda tüm katılımcılara Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer’in “Helal ve Tayyib Ürün Risalesi” adlı kitabı, bilgilendirici broşür, GİMDES sertifikalı ürünlerden oluşan diş macunu, helva ve meyve suyu ücretsiz olarak dağıtıldı ve böylelikle program nihayetlendirildi.